Ziua națională a Vinului în Republica Moldova

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

de Dumitru Cornitel

Prima ediţie a Zilei Naţionale a Vinului a fost organizată în 2002, la iniţiativa fostului preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. De atunci Festivalul Vinului din Moldova denumit oficial “Ziua Naţională a Vinului” este sărbătorit anual în primul weekend al lunii octombrie, după recoltarea strugurilor. Evenimentul promovează cultura milenară a poporului moldovenesc de creare şi consum a vinului de calitate și promovează consumul conştient şi moderat de vin.

Festivalul a devenit una dintre cele mai cunoscute evenimente de acest gen în lume.

În timpul festivalului, vinăriile din Moldova îşi expun cu mare afecțiune vinurile pe standuri individuale, care deseori sunt decorate tradițional, oferind vizitatorilor posibilitatea de a degusta din produsele lor. Oaspeţii la eveniment pot găsi o gamă largă de vinuri, produse conform celor mai noi tehnologii, precum şi vinuri rare “de colecţie”, produse acum 10-20 şi depozitate în vestitele beciuri din Moldova. De asemenea în cadrul evenimentului, meșterii populari își expun lucrările cu motive inspirate din struguri, vin, vie, tradiții, dar oferă vizitatorilor și masterClass-uri de meșteșuguri tematice: producerea poloboacelor, olărit, împletit din nuiele etc. Sunt organizate atelierele de creație, ateliere culinare și nu în ultimul rând, masterClass-uri educaționale în domeniul artei de degustare a vinului.

Chiar dacă perla atracţiei o constituie vinul, zecile de restaurante şi cafenele locale oferă bucate tradiţionale: carne la grătar, plăcinte, fructe şi deserturi. Festivalul este dominat de colorit local, cu muzică şi dansuri populare şi cu oameni îmbrăcaţi în costume naţionale. Intrarea la eveniment este gratuită.

Ziua Naţională a Vinului are drept scop promovarea imaginii ţării şi a producţiei viticole autohtone. Tradiţional, în cadrul evenimentului sunt înmânate distincţii învingătorilor concursurilor naţionale “Polobocul de Aur” şi “Viţa de Aur”.

Anul acesta a fost sărbătorită cea de-a 16 ediție care s-a desfășurat pe 7-8 octombire cu genericul „Păstrăm legenda vie”, la care au participat 47 de producători de vin. În cadrul ceremoniei de deschidere, premierul Pavel Filip, a spus că industria vinurilor este o ramură-cheie a economiei moldoveneşti, în cadrul căreia activează 1/3 din populaţia activă a Republicii Moldova. În Republica Moldova cresc 2% din toate podgoriile la nivel mondial. Republica Moldova este a 13-a țară după volumul exportului de vinuri și printre primele 20 de țări producătoare. În anul 2016 vinurile moldovenești au fost exportate în 42 de state și au obținut peste 300 de medalii, dintre care peste 60% din aur. În industrie lucrează peste o treime din angajații din Republica Moldova.

În primele șase luni ale anului curent Republica Moldova a exportat aproximativ 620 de mii de tone de vin, în creștere cu 17% față de anul trecut „Avem cu ce ne mândri, avem vinuri de legendă. 2% din podgoriile de viţă de vie din lume sunt în Republica Moldova. Situaţia în ceea ce priveşte embargoul rusesc impus produselor vinicole moldoveneşti a fost depăşită de către producătorii noştri şi ne integrăm cu brio pe piaţa Uniunii Europene”, a declarat Pavel Filip. La eveniment au participat oficiali, în frunte cu premierul Pavel Filip, reprezentanți ai mediului diplomatic și oaspeți de peste hotare. Oamenii au venit la sărbătoare cu familia, cu prietenii. Au venit să petreacă, dar şi să cumpere câteva sticle cu vin. 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu