Un Om al Mileniului – Eugen Doga

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Românul transnistrean Eugen Doga, născut într-un mic sat transnistrian  și-a început cariera ca simplu violoncelist. Marele compozitor scrie muzica pe care o culege ,,bobiță cu bobiță de aur, lăsate să picure de Dumnezeu”.

Compozitor de muzică de film, de teatru, muzică uşoară, muzică pentru cor, piese instrumentale, simfonii, lucrări camerale, muzică vocală de cameră, cântate, cvartete de coarde, poeme simfonice, cântece pentru copii, balet. Cea mai cunoscută compozitie este valsul  inclus în coloana sonoră a filmului “My Sweet and Tender Beast”,  pe care UNESCO a hotărât că  este a patra capodoperă muzicală a secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului.
Muzica sa a răsunat în cele mai importante săli de concert din lume, a adus glorie în cultura patriei sale. A realizat lucrări de balet, cvartete, cântece, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru şi peste de 200 de filme între care “Maria Mirabela”, “Şatra” și „Lăutarii”.

Eugen Doga a fost înscris în lista primelor 200 personalităţi ale lumii.

2007 a fost declarat, de către autorităţile Republicii Moldova „Anul Eugen Doga”.
Nu este o mândrie doar pentru țara sa de origine, ci și pentru  România, acolo unde muzica a răsunat în diverse festivaluri. În 2014 a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer, de către președintele României.   

Este recunoscut ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice, fiind apreciat  pentru: talent, originalitate  și dăruire.
În lucrările sale abordează un spectru variat de genuri, dar de  fiecare dată este sincer, cucerește ascultătorul.  Eugen Doga este un brand al Republicii Moldova, a fost prieten și coleg cu poetul Grigore Vieru.

Sursă foto: www.agora.md

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu