Un Om al Mileniului – Eugen Doga

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Românul transnistrean Eugen Doga și-a început cariera ca simplu violoncelist.

UNESCO a hotărât că valsul lui, inclus în coloana sonoră a filmului “My Sweet and Tender Beast”, este a patra capodoperă muzicală a secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului.
Muzica sa a răsunat în cele mai importante săli de concert din lume,a adus glorie în cultura patriei sale. A realizat lucrări de balet, cvartete, cântece, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru şi peste de 200 de filme între care “Maria Mirabela”, “Şatra” și „Lăutarii”.Eugen Doga a fost înscris în lista primelor 200 personalităţi ale lumii.

2007 a fost declarat de către autorităţile Republicii Moldova „Anul Eugen Doga”.
Nu este o mândrie doar pentru tara sa de origine,dar si pentru  Romania,acolo unde lucrarile i-au rasunat in diverse festivaluri.

Este recunoscut ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice ,fiind apreciat  pentru : talent,originalitate  și dăruire.
În lucrările sale abordează un spectru variat de genuri,dar de  fiecare dată este sincer , cucereste ascultatorul , este un brand al Republicii Moldova .

Marele compozitor are și cetățenie română. În 2000 a fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer și Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer în 2014.

Născut la 1 martie 1937, Mocra, raionul Rîbnița.Eugen Doga a fost prieten și coleg cu poetul Grigore Vieru.

Sursă foto: www.agora.md

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu