Transfăgărășan-drumul spre cer

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Transfăgărăşan, locul unde o putere divina a născut curgerea veacurilor.

Este drumul realizat în 1974, pe care ar trebui să-l parcurgă orice om măcar o dată-n viaţă. Pentru că aici, tot universul adulmecă apa de la mari depărtări, brazii întâmpină cerul înainte ca primii stropi de ploaie să lovească, apoi tot ei ştiu să o păstreze în adânc, astfel încât pământul să rămână mereu răcoros. E liniște și tăcere în inima muntelui, aproape de cer.

Transfăgărășanul este drumul printre munții Făgărașului. Începe din localitatea Bascov, județul Arges și se termină în apropierea localităsții Cârțișoara, județul Sibiu.

Cu o lungime de aproximativ 152 Km, parte a DN 7 C, drumul face legătura între cele doua provincii istorice, Muntenia și Transilvania.

Traseul este deschis doar 4 luni pe an, între 1 iunie și  31 octombrie, restul anului este închis din cauza zăpezii.

Este un drum asfaltat, ajungând la altitudinea de 2042 m, astfel Transfăgărășanul se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după  Transalpina din Munții Parâng care urcă până la 2145 m.

Transfăgărășanul are cel mai lung tunel, 887 m și în același timp o lucrarea de artă rutieră situată la cea mai mare altitudine din România. Galeria sa are o înălțime de 4,4 m.

Drumul s-a realizat cu eforturi materiale considerabile și cu prețul vieții unor soldați și muncitori care au contribuit la construcția lui, bilanțul oficial fiind de 40 de morți. Lucrători de atunci care mai sunt  în viață avansează astăzi cifre mai mari, care ajung până la câteva sute de vieți omenești pierdute. Din acest motiv chipul locuitorilor se întristează atunci când sunt întrebați despre Drumul spre cer.

Ruta a fost declarată  cel mai frumos drum din lume de către mai multe publicații internaționale.

Transfăgărășanul a fost vedetă la Top Gear, a ramas în topul preferințelor prezentatorilor cunoscutei emisiuni a BBC, care plasează faimosul drum dintre Carpați în topul peisajelor de tablou pe care au condus.

,,Transfăgărășanul a fost impresionant, a fost chiar foarte placut”, a spus Clarkson, prezentator Top Gear.

Transfăgărășanul prin mareția și frumusețea sa a antrenat o puternică dezvoltare economică a zonei.

Din aceasta perspectivă turistică fac parte și Barajul și lacul Vidraru, Bâlea Lac, Cascada Bâlea, Cumpăna, Lacul Capra, Cetatea Poenari, Valea cu Pești sau mai nou stațiunea Molivișu. În aceste puncte turistice s-au construit numeroase hoteluri, cabane și pensiuni.

Transfăgărășanul este cel mai senzaţional obiectiv turistic al României, o spun turiştii străini, au rămas impresionaţi de imaginea acestui obiectiv.

Transfăgărășanul rămâne cel mai spectaculos drum montan  din țara noastra.

Sursă foto: www.romaniaturism.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu