Moldova…. țara mea!

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dacă v-aș spune cum mi-aș dori să aduc la cunoștință despre Moldova probabil că aș vrea s-o fac prin ochii unui filozof ca și Cantemir, care să relateze desigur în mare parte despre ceea ce e frumos în această lume mică a estului Europei. Aș descrie râurile de odinioară, codrii seculari și tradițiile omului-consumator al acestui pamânt, râvnit de mii de ani de toți „balaurii istoriei” europene. Desigur ca aș evita orice apartenență a acestei regiuni la vreo culoare politică sau regim ce a dăiunuit pe aceste meleaguri…v-aș scuti de multe nuanțe închise ale istoriei Moldovei recente, a Basarabiei lui Cantemir sau chiar din vremea dacilor liberi.

Deoarece realismul este cel ce definește prăpastia dintre dorința si capacitatea mea de a scrie, Moldova descrisă va fi una apropiată situației de astăzi a regiunii dintre Prut și Nistru. Ceea ce e fascinant pentru aceste pod al evoluției umane dintre occident și orient numit azi Moldova este faptul că baștinașii au rezistat timp de sute de ani asupriți, conduși și separați. Acest lucru nu încetează să se întâmple nici azi, iar soarta locului unde m-am născut tinde să rămâna una nesigură. Este cunoscut faptul că Moldova e țara cea mai săracă din Europa, se știe destul de bine cum e situația economică, socială și politică iar greutațile în aceste domenii sunt simple efecte ale împărțirilor de interese dintre occident și Rusia. Astfel acțiunile din afară și inacțiunile din interior a celor responsabili de cârmuirea statului creează amalgamul de probleme cu care se confruntă la moment societatea civilă. Probabil, cea mai mare problemă, după cele ce țin de nivelul economic și de trai o reprezintă faptul că cetățeanul moldovean nu își poate atribui o identitate ca neam, pentru că rădăcinile neamului său au fost stârpite zeci de ani la rând de secerea comunistă.

Cu toate acestea nu vreau ca un eventual rezumat la ceea ce am scris să fie o dramă. Nu este pe atât de rău pe cât se spune despre Moldova, sau poate îți faci o impresie după cât de frumoase sunt femeile și cât de gustoase sunt plăcintele acolo.

Textul aparține unui patriot care își iubește țara chiar dacă nu e topurile lumii. O iubește  pentru simplitatea și autenticitatea pe care i-o oferă.

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu