Sărbătoare multiculturală la Hintesti

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pe 12 şi 13 octombrie 2017 Muzeul Judeţean Argeş a organizat Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice cu numărul 48. În cadrul evenimentului a fost lansată la Pitesti cartea ,,Un destin ciudat J. Breckinridge Bayne, un doctor american pe frontul românesc” a istoricului şi profesorului american Ernest Latham Jr. Cea mai bună caracterizare este chiar pe copertă, făcută de către istoricul britanic Dennis Deletant:,,Un studiu sensibil, elaborat cu eleganţă, bazat pe o meticuloasă cercetare”. Este impresionant cum tânărul doctor american îşi părăseşte sotia şi fetiţa din Statele Unite pentru a veni în România, bântuită de ororile războiului. Un număr mare de oameni, soldaţi şi civili, au rămas în viaţă datorită eforturilor lui.
Impresionant este şi efortul istoricului american Ernest Latham Jr. care de patruzeci de ani promovează cultura românească în Statele Unite. Suntem astfel martorii a doi cetăţeni americani, altruişti şi specialişti deplini ai domeniilor în care activează, care cu instrumentele specifice (bisturiul şi respectiv stiloul) reprezintă cu cinste poporul american.
De altfel, domnul profesor Latham nu este la prima vizită în Piteşti, domnia sa a lansat în anul 2013 la Biblioteca Judeţeană ,,Dinicu Golescu” Argeş volumul ,,Timeless and Transitory”. Şi atunci ca şi acum, domnul profesor Mihai Cernătescu, preşedinte al Asociaţiei Culturale Multiculture (fost student al profesorului Latham pe vremea când preda la Universitatea din Bucureşti), a intermediat vizita domniei sale la Piteşti. Cunoscând dorinţa profesorului Latham de a afla cât mai multe despre istoria şi cultura poporului român, în 2013 am vizitat Vila Brătienilor de la Florica şi Mănăstirea Curtea de Argeş. În 2017 am organizat o vizită la Memorialul Închisoarea Piteşti şi la Fundaţia Culturală Ilfoveanu cu care avem un parteneriat excelent.
Dl. Profesor Ernest Latham Jr. a venit la Piteşti însoţit de doamna Ioana Ieronim, soţia domniei sale, scriitoare şi poetă consacrată, o persoană erudită care s-a dovedit fascinată de exponatele galeriei de artă Ilfoveanu. Gazdă ne-a fost Alexandru Ilfoveanu, lector la secţia de sculptură a Universităţii Nationale de Arte. Am hotărât acum să mergem la prietenii noştrii, la Boho Chic House, la locuinţa familiei lui Emilian Onesciuc – ucraineanul din Hinţeşti. Ne-am deplasat la Hinţeşti într-o ,,echipă” de pasionaţi răpindu-i la propriu pe venerabilul profesor şi pe d-na Ieronim din dorinţa de a le oferi o seară frumoasă.
Aşadar am organizat cum ne-am priceput mai bine şi cu implicarea totală a prietenului nostru ucrainean o seară multiculturală memorabilă care s-a dovedit a fi nu numai o surpriza placută dar şi o oportunitate enormă de a discuta pe parcursul mai multor ore despre istorie, cultură, politică şi tradiţii. Departe de ochii presei ne-am regăsit români, americani şi ucrainieni într-un spaţiu de prietenie interetnică sinceră de o senzualitate aparte. Să fii întâmpinat în pragul casei de un ucrainean îmbrăcat în portul popular traditional, aici în inima Munteniei, este nu numai o onoare dar şi o frumoasă formă de asumare a unei identităţi într-un loc situat la sute de kilometri de originea acestui ritual care prin eleganţă şi bun simţ a fost pentru noi toţi o formă de toleranţă şi prietenie profundă.
Mâncarea şi băutura ucraineană s-au degustat în acordurile muzicii tradiţionale în lumina caldă a sufrageriei ce adăpostea o mulţime de artefacte şi o colecţie de istorie inedită. Cina a debutat cu urarea „Budmo!” (n.n. „Să ne fie bine!”) rostită de gazda noastră, urmată de zăngănitul vesel al paharelelor de vodca cu miere si ardei iute („vodca iz pertsem i medom”). Cu toţii am cerut supliment la minunatul „borsci”, o ciorbă tradiţională de sfeclă, după care au urmat delicioasele „varenneche iz miasom”, un soi de colţunaşi cu carne tocată şi sos de roşii, iar la final „varenneche iz serom” cu brânză de vaci şi sos de smântână cu scorţişoară. Discuţiile au avut în fundal superba muzică a trupei Trio Marenic, un triplet de muzicieni care au prelucrat melodii străvechi din folclorul ucrainean.
Ne-a plăcut enorm Boho Chic House nu numai pentru căldura gazdelor noastre (Natalia, Ancuţa şi Emilian) ci pentru că această enclavă turistică a devenit o ambasadă a culturii şi o superbă motivaţie de a face din multiculturalism un pretext spre cunoaştere şi toleranţă. Când istoricii pot vorbi în casa unui etnic ucrainean despre Bucovina, Banderas, Nixon sau Maidan, înseamnă că ceva bun se întâmplă între oameni care împart dincolo de prejudecăţile istoriei, sentimente de prietenie. Ne-am întâlnit aici cu familia Onesciuc, Natalia – fiica inimosului nostru prieten (studentă la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu), Ancuţa – soţia lui Emilian (care a transformat această locuinţă într-un Han al Ancuţei); profesorul Ernest Latham Jr. – fost consilier cultural al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti; doamna Ioana Ieronim – soţia distinsului profesor, scriitoare şi om de cultura (fostă consilieră culturală a Ambasadei României în SUA); profesorul Mihai Cernătescu – doctor în Istoria Islamului; istoricul Valentin Motreanu – responsabilul secţiei de istorie contemporană a Muzeului Judeţean Argeş; domnul Alexandru Ilfoveanu, lector universitar la Secţia de Sculptură a Universităţii Naţionale de Arte şi manager al Fundaţiei Culturale Ilfoveanu; domnul Dan Pavel – creative director & partner al companiei Brandart România.
Ceva frumos şi elegant se întâmplă la Boho Chic House de ceva vreme şi invităm toţi oamenii pasionaţi de cultură să caute prietenia familiei Onesciuc. Căminul lor, la cinci kilometri de Piteşti, este un spaţiu al multiculturalismului şi prieteniei, iar vizitarea lui poate deveni un pelerinaj al bunăvoinţei.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu