Sanctuarul artelor de la Rădești

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Într-un loc nu departe de Pitești, timpul se scurge mai greu. Totul capătă o altă formă, e o lume ruptă de realitate, de cotidianul obișnuit. Natura face ca totul  să fie diferit, asemenea versurilor lui Lucian Blaga, ,, Veșnicia s-a născut la sat.’

Alexandru Ilfoveanu, sculptor cu un CV impresionant și numeroase premii căștigate ne aștepta la poartă, o poartă ce avea să facă trecerea într-o altă lume, una puțin cunoscută.

Cu un chip blând afișând un surâs plin de convingere se apropie domnul Sorin Ilfoveanu și ne salută. În acel moment m-am uitat la mâinile lui, aceste mâini creează ceea ce oamenii admiră atât de mult…picturile.

Pe măsuța de cafea a familiei Ilfoveanu, înconjurată de verdeață, de răcoarea și roua dimineții, ne întămpină o carte, Inima inimii de  António Lobo Antunes, pe care probabil a abandonat-o în pripă când am venit noi.

Cafeaua, dulceață de coacăze, apa rece din fântână, o imagine autentică din operele marilor scriitori. Acest sanctuar, Sanctuarul artelor de la Rădești, e chiar o artă, o artă ce creează artă în laboratoarele unui peisaj rustic de excepție.

Această poveste este despre familia Ilfoveanu care de mai multe decenii fac istorie in peisajul culturii și artei românești.

Sorin Ilfoveanu, pictor și desenator, cunoscut în România și străinătate este autorul a multor lucrari printre care frescele pictate la Teatrul Davila, Pitești, numeroase expoziții și premii câștigate în țară și stăinătate.

Ana Ruxandra Ilfoveanu, sotia lui Sorin este pictor și desenator. Amandoi au fost studentii lui Corneliu Baba.

,,Desenez și pictez între real și imaginar. Desenez o lume de portrete în gesturi ireale, în expresie ireală”.

Adrian Alexandru Ilfoveanu, fiul cel mare , este autorul seriei sculpturale  Clamatoria. Artist de mare intensitate dă formă  vietăţilor stranii, mitice – păsări, pisici, insecte. Lector la secţia de Sculptură a Universităţii Naţionale de Artă din București, Alexandru Ilfoveanu are numeroase expoziții în România precum și în Germania, Norvegia, Danemarca cât și pe alte meridiane.

Nicu Ilfoveanu, fotograf şi artist video. Expoziții individuale la Galeria Arsenal din Poznan, la Muzeul Țăranului Român din București, precum și participări la expoziții de grup, cum ar fi Centrul de reflecție pentru istorii suspendate. A publicat cărţi, SteamPunk Autochrome, Petite Histoire, Găsiți și pierduți.

Inspirația lor vine din natură, cărți și poeme.

Sanctuarul de la Rădești este sursa care dă viață operelor pe care fiecare le crează în atelierul său.

Pașii ne duc în grădina familiei, acolo tronează ,,un cal în lucru”, operă în devenire. Alexandru ne spune povestea lui, dar nu uită să își mângâie creația, îi aparține, e o parte din el și gândurile lui.

Ne întoarcem privirea spre regina grădinii, Pasărea Clamatoria, roșie, plutind între cele doua lacuri este asemeni celei din mitologie care a incendiat lumea antică. Mândru de realizarea lui, Alexandru o privește îndelung cum își topește dogoarea în luciul apei.

Lacul e însuși un loc al refugiului, al liniștii, al viselor, înconjurat de verdeață și ,, păzit” de un foișor decorat cu artefactele lui Alexandru.

Lângă lac este un mic atelier plin cu unelte de sculptat pe a cărui ușă se află o poveste de familie, fotografiile, ,, istoria familiei” cum a numit-o el. Cu adevărat este o istorie, timpul și-a pus amprenta pe ele contopind fotografiile în fibra lemnului ars de soare și udat de ploile de vara.

Ne întoarcem în curte și intrăm în atelierul doamnei Ilfoveanu, peste tot tronează  culori, picturi, pensule și stăpânul … Higo, câinele familiei. Se așează în mijlocul atelierului ca să apere bucata lui de sanctuar.

Mergem în atelierul domnului Ifoveanu, aici parcă și aerul spune o poveste, e încărcat de energie, ,, Să pun și tabloul bunicii pe perete”, a spus marele pictor. De aici am dedus respectul pe care îl are față de istoria sa, de munca lui, de tot ce îl înconjoară.

Admosfera e una autentică, cu oamenii autentici, oamenii simpli, dar speciali care spun o poveste, oameni ce creează artă.

,,Arta nu se dezvăluie tuturor, numai celor iniţiaţi, în tăcere, fără explicaţii, în mare parte prin simboluri, un cod de simboluri”. Sorin Ilfoveanu

Acești oamenii prin ceea ce fac crează o pagină din cultura României, o pagină care într-o zi va face parte din istoria culturii românești.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu