Religii monoteiste

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Monoteismul este credința intr-un singur Dumnezeuzeu.Exista trei religii monoteiste in lume;Iudaismul,Crestinismul si islamul.

Iudaismul a fost prima religie monoteista de succes,care a supravietuit fondatorului si vremii. Poporul Israel se considera de la un anumit moment al istoriei sale “poporul ales al singurului Dumnezeu”, acel Dumnezeu care le-a revelat cartea sfanta – Biblia. Iudaismul este o religie a Legii, unde predomina legea si actiunea.“Evreu”, in ebraica yehudi, insemna initial “cel ce se trage din tribul lui Iuda”. Oglinda iudaismului este Thora. Un pagan il intreaba pe fariseul Hillel (sec.I i.Hr.) la ce se rezuma Thora, iar el i-a raspuns: ”Altuia nu face ce tie nu-ti place. Asta e toata Tora, acum du-te si studiaza”.

In creștinism, unicitatea lui Dumnezeu include divinitatea Fiului sau si divinitatea Duhului Sfant, aspect exprimat in doctrina trinitara, definita ca atare in secolul IV, in urma controverselor cu arianismul. Crestinismul este o religie a iubirii, caci Dumnezeu este iubire. Este o religie revelata, pentru ca Dumnezeu s-a facut El insusi cunoscut oamenilor si le-a dezvaluit Planul Sau privind mantuirea oamenilor. Crestinii recunosc trei taine fundamentale: Treimea, Intruparea si Invierea.

Islamul a preluat si adaptat multe elemente din iudaism si crestinism. Cuvantul islam isi are originea in a patra forma verbala a radacinii slm-aslama = a se supune, ce are intelesul de”supunere devotata fata de Allah”. Unul care se supune cu totul voiei lui Allah este un moslem. La randul sau, cuvantul Coran (Qur’an ) isi are radacina in qara’a = a citi, a recita, reprezentand pentru adeptii religiei islamice cuvantul lui Allah. Coran mai poate insemna una sau mai multe pericope ale unei singure carti sau intreaga colectie de revelatii ale lui Mohammed, intemeietorul islamismului.

Spre deosebire de Biblia crestina, Coranul este o invatatura morala, un codice religios si in acelasi timp, si un cod juridic, prin care se reglementeaza “intreaga viata religioasa, politica, civila si penala, pana la ocupatia zilnica”. Obligatiile rituale esentiale (cei cinci”stalpi” ai credintei) : marturia de credinta, rugaciunea, milostenia, postul si pelerinajul ,sunt reglementate strict de legislatia islamica.
Exista diferente categorice intre crestinism si islamism : Hristos a condamnat folosirea violentei pentru promovarea credintei crestine, in timp ce Mohammed a ordonat folosirea sabiei pentru inaintarea cauzei islamului. Iata de ce este greu de spus despre islam ca ar fi o religie a pacii.
Prin contrast, crestinismul este nu numai o religie a pacii, ci mai mult este iubitoare de pace : Iisus Hristos i-a invatat pe urmasii Sai astfel ; “Iubiti pe vrajmasii vostrii, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc. Ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti” (Mt. 5, 44-45).
Coranul mai poate fi considerat si o stransura de versete din Thora, Evanghelie si fabule, asa cum recunoaste de fapt insusi Mohammed. Liderii religiosi radicali considera “jihadul islamic” ca al saselea”stalp” al credintei. Coranul este o carte vasta, plina de poezie si contradictii. In el puteti gasi condamnari ale razboiului si incitari la lupta, minunate expresii de toleranta si imagini aspre impotriva necredinciosilor. Pe langa Coran exista o colectie de traditii cu privire la invataturile lui Mohammed, transmise prin surse demne de incredere, numita Hadith.
Crestinismul a devenit religie de stat sub Constantin cel Mare, nu este in esenta o religie politica, ci urmareste, asa cum a invatat Mantuitorul, pregatirea fiecaruia pentru a deveni “cetatean” al Imparatiei vesnice. Spre deosebire de aceasta atitudine, pentru evrei si musulmani legatura dintre religie, politica si stat este foarte pregnanta. Evreii sustin ca Avraam a actionat conform vointei lui Dumnezeu, de el a tinut Legea, inainte sa fie data lui Moise. Prin urmare, Avraam este un precursor al Legii lui Moise si fagaduinta lui Avraam se refera doar la poporul lui Israel.
Asadar, cele trei religii nu pot fi puse in acord, singurele lucruri ce pot fi facute sunt cunoasterea identitatii fiecaruia si constientizarea ca religie distincta. Crestinismul se defineste prin mistica, prin interiorizare, prin cercetare launtrica. Iudaismul se defineste prin pastrarea cu sfintenie a Legii lui Moise. La ei legatura dintre religie, politica si stat este pregnanta. Musulmanii se definesc prin actiune in numele lui Allah, avandu-l ca mare profet pe Mohammed. Si la ei legatura dintre religie, politica si stat este foarte pregnanta.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu