Politica rusa a multiculturalismului

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pentru a se adapta unei identitati nationale multiculturale – una care este pozitionata in conjunctura dintre Asia si Europa.Putin a elevat Islamul alaturi de crestinismul ortodox rus ca fiind una dintre cele doua religii centrale ale tarii.Aproximativ 20 de milioane de musulmani traiesc in Rusia.

Putin nu numai ca a aparat Islamul ca istorie indegena  la cultura rusa, el a afirmat ca  ortodoxismul este mai aproape de Islam decat de catolicism . In timp ce protestantii occidentali manifesta valorile lor liberale prin sustinerea avortului si a homosexualitatii,Putin a spus ca Islamul si Biserica Ortodoxa Rusa sunt legate de un sistem de valori traditionale .

Rusia are 4 religii reprezentative “traditionale” , ortodoxia , Islam , iudaism si budism.

Islamul a obtinut  un statut special,statul ia acordat  sprijin pentru diverse institutii islamice , inclusiv scolile religioase si un canal de televiziune islamic .

Mai ingrijorator a fost politica guvernului in ceea ce priveste extremismul religios , care a raspandit temeri publice prin invocarea amenintarilor pe scara larga ” wahhabiti ” , de multe ori , bazand-se pe putine dovezi.Relatia contradictorie si incurcata a statului cu comunitatea musulmana din Rusia poate fi rezumata la politica lui Putin fata de Caucazul de Nord.

Religia si politica externa

In timp ce cuvintele lui Putin pot fi exprimate ca un simplu tokenism, apararea diversitatii etnice si religioasa este in mod clar o parte a unei agende de politica interna si externa .

In anii 1990 , mizand pe pozitia sa introductiva intre principalele grupari politice ale lumii , Rusia a lucrat pentru a dezvolta un rol de mediator intre lumea musulmana si Occident.Rusia a denuntat interventiile americane in Irak , a urmarit o a ” doua politica de urmarire ” cu Iranul , care contribuie la programul sau nuclear mentinand in acelasi timp un dialog cu Washingtonul si s-a angajat la conducerea Hamas . Mai recent , in 2009 , Medvedev a afirmat ca Rusia este ” o parte organica ” a lumii musulmane , un sentiment care a fost reiterat de Putin , afirmand ca ” Tara noastra este in curs de dezvoltare  cu multiple fatete ale guvernelor lumii musulmane .” Aceste declaratii ale unitatii au fost confirmate de Rusia in aparare  a guvernului sirian , in care Putin a pictat Rusia ca apostol al dreptului international.

Guvernul a recurs la  unitate cu lumea musulmana deoare ajuta la  legitima expansiunea economica spre est a Rusiei , care a inceput odata cu infiintarea Uniunii Economice Eurasiatice , o alianta slavo-turcica care va include Rusia , Belarus , Kazahstan , Kargazstan si Armenia . ” Integrarea eurasiatic este o sansa pentru intreg spatiul post-sovietic pentru a deveni un centru independent de dezvoltare la nivel mondial , decat sa ramana la periferia Europei si a Asiei .”, a spus Putin intr-un discurs.

In contextul expansiunii spre vest , de asemenea , retorica inclusivitate a jucat un rol .Dupa anexarea Crimeei , Putin a subliniat faptul ca aceasta este un  ” amestec unic ” al diferitelor culturi si traditii in paralel cu cea a Rusiei.

Anti-occidentali

Geopolitica lui Putin pozitioneaza Rusia ca natiune intre Est si Vest . Cand vine vorba de valori si moralitate , cu toate acestea , Rusia lui Putin este categoric anti-occidentala .

Acest contrast este nu numai pe premisa distinctiei  intre religiile , ci pe divergenta intre o Rusie religioasa si una occidentala .Putin a afirmat ca “oamenii din multe tari europene sunt jenati sau le este frica sa vorbeasca despre afilierea lor religioasa. Sarbatorile sunt eliminate asa cum este temelia lor morala;in Rusia nu este asa.Si In timp ce secularismul european inabusa multiculturalismul sau cel putin instituie un multiculturalism “artificial”, Rusia pastreaza o concentratie bogata de etnii si limbi in parale chiar de catre tara de imigranti in sine, Statele Unite ale Americii.”,afirma Putin.

Retorica de mijloc

Astfel de pretentii la multiculturalism si multi-confesionalism pot face parte din tentativa lui Putin de a pozitiona Rusia ca o civilizatie proeminenta , restabilirea tarii ca un centru moral si politic al gravitatiei , dar presedintele cupleaza aceste afirmatii cu afirmatii de unitate nationala si patriotism.

Atent sa tempereze aprobarea lui diversitatii etnice , Putin a mentionat ca “este in mod clar imposibil de a se identifica numai prin etnie sau religie . ” Putin face referire la  entuziasmul cu care musulmanii sovietici si alte grupuri etnice au aparat patria lor in Al Doilea Razboi Mondial.

Prin evidentierea patriotismului ca fiind una dintre valorile pe care toate religiile traditionale ale Rusiei le impartasșeste – alaturi de justitie, adevar si harnicia,Putin a incercat sa impace identitatea etnica si civica intr-o credinta singulara, pro-rus.

In realitate, insa, relatia dintre religie si etnie pe de o parte si asimilarea civica pe de alta parte, este mult mai putin armonioasa decat gradilocventa lui Putin.

Un angajament superficial fata de diversitate ar putea avea o anumita semnificatie strategica in proiectarea unei viziuni a Rusiei ca omologul sau renascuta la vest, capabil sa se alieze cu Asia si Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, aceasta pozitie politica va fi prea putin pentru a potoli setea, circumscriptiei electorale interne,nationalisti si grupurile etnice non-rusi, care se vor simti tradati de lipsa de angajament a guvernului lui Putin.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu