Personalitati marcante ale Romaniei

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Vlad Tepes – recunoscut pe plan international drept Dracula din cauza romanului Dracula al lui Bram Stoker, este de fapt cel mai crud domnitor al Tarii Romanesti. Se spune ca in timpul domniilor sale orice infractiune comisa era pedepsita cu trasul in teapa.

Stefan cel Mare – acesta a domnit vreme de 47 de ani, rastimp in care a purtat numeroase batalii cu Regatul Poloniei, Regatul Ungariei, Imperiul Otoman,cu huni si tatari, acesta invingand de cele mai multe ori.

Diaconul Coresi – este un diacon, tipograf si traducator originar din Targoviste si stabilit mai tarziu la Brasov. Acesta ocupa locul cel mai de seama in randul tipografilor romani, deoarece el a tiparit prima carte in limba romana.

Constantin Brancoveanu – domn al Tarii Romanesti, a fost un mare boier care a avut o contributie exceptionala pentru inflorirea culturala a Tarii Romanesti si pentru dezvoltarea vietii spirituale.Constantin Brancoveanu a imbinat stilul neo-bizantin si ideile inovatoare ale renascentismului italian intr-un nou stil, a initiat constructia unor numeroase lacase religioase si laice si si-a asumat rolul protector al tiparului si scolilor din Tara Romaneasca, dar si din Transilvania.

Dimitrie Cantemir – autor, carturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic si scriitor roman.

Vasile Parvan – considerat intemeietor al scolii romanesti moderne de arheologie. Sub conducerea sa, au fost organizate santiere de sapaturi arheologice, dintre care foarte importante au fost cele de la Histria, in Dobrogea.

Ciprian Porumbescu – primul mare muzician roman.In doar zece ani, el a lasat in urma sa peste 200 de lucrari muzicale in diferite genuri,dar viata lui a fost curmata brusc de o boala necrutatoare.

Vasile Alecsandri – un poet la intalnire cu istoria.Este recunoscut ca un scriitor de prim rang.A scris Paste¬lu¬rile,iar asta i-a adus un loc special in istoria literaturii romane.

Nicolae Iorga – a scris si a publicat 1.359 de carti si brosuri, circa 13 mii de studii si articole, aproximativ cinci mii de recenzii si a fost nu doar un mare savant si istoric, ci si critic si istoric literar, poet, dramaturg, ziarist, enciclopedist, memorialist, profesor universitar, academician.

Eugen Ionescu este considerat, impreuna cu Samuel Becket şi Jean Genet, fondator al teatrului de avangarda si creatorul teatrului absurdului.

Ion Luca Caragiale s-a spus ca este “cel mai mare creator de viata din intreaga noastra literatura” si singurul dramaturg care a creat o traditie in teatrul romanesc datorita comicului de situatie,de limbaj si personaje bine conturate.

Mihai Eminescu – Luceafarul literaturii romanesti.Este cel care a modificat radical poezia,placa turnanta a poeziei romanesti, cum nu a mai fost dupa aceea nici unul din marii poeti care au urmat.

Stefan Luchian – numit “innoitorul”, va face acea deschidere a picturii romanesti spre modern.

George Enescu – violonist, compositor, pianist, dirijor si profesor.George Enescu este considerat unul dintre cei mai proeminenti muzicieni a primei jumatati a secolului XX.Cele mai cunoscute lucrari ale sale sunt: Poema romana trei suite pentru orchestra , Simfonie de camera pentru 12 instrumente solistice, in care folclorul atinge un inalt grad de rafinament; o Simfonie concertanta pentru violoncel si orchestra.

Sergiu Celibidache – dirijor, compozitor, filozof, matematician, personalitate artistica iesita din comun in muzica universala din a doua jumatate a secolului XX. A devenit aproape un mit in lumea baghetei,fiind comparat de multe ori cu cei mai mari dirijori ai lumii.Celibidache s-a impus atat prin prezenta spectaculoasa la pupitru, cu o gestica expresiva si fascinanta, cat si prin gandirea originala,unica de interpretare a diverselor stiluri muzicale.

Dinu Lipatti – socotit fara egal, pana astazi. Dinu Lipatti isi ocupa locul in galeria marilor interpreti, prin muzicalitatea si sensibilitatea iesite din comun, tuseul catifelat, tehnica impecabila, prin trairile si mistuirea interioara.

Nadia Comaneci – cea mai renumita gimnasta din Romania, recunoscuta ca cea mai mare sportiva a secolului XX. La cea de-a 21-a editie a Jocurilor Olimpice de la Montreal Nadia Comaneci a castigat titlul olimpic obtinand cea mai mare nota, 10-premiera in istoria Jocurilor Olimpice. La acea data, cea mai mare nota care putea fi afisata pe tabloul electric era 9, 90, motiv pentru care nota 10 obtinuta de Nadia a fost afisata 1.00.

Ilie Nastase – un fost jucator profesionist de tenis de camp si unul dintre cei mai importanti jucatori de tenis ai anilor 1970, fiind numarul unu mondial de doua ori, in 1972 si 1973.

Gheorghe Hagi – un faimos fotbalist, recunoscut pentru pasele sale, controlul mingii de fotbal si pasele la distanta, cunoscut ca cel mai bun mijlocas.Supranumit “Maradona din Carpati”, este considerat un erou in tara si Turcia.

Haricleea Darclée remarcata de Charles Gounod, care a distribuit-o in rolul Margaretei din opera sa Faust. Consacrarea mondiala va avea loc in anul 1890 la Scala din Milano, cu rolul din Chimene din Le Cide de Massenet. In anul 1921 soprana a fost una dintre sustinatoarele crearii Operei Romane din Bucuresti, regele Carol I acordandu-i premiul “Bene Merente clasa I”.

Elena Vacarescu – a inceput sa scrie si sa publice traduceri in limba franceza din poeziile lui Eminescu, Minulescu, Blaga, Toparceanu, Goga dar si lucrari proprii. Incepand cu anul 1925 a devenit membra a Academiei Romane.

Constantin Brancusi – unul dintre creatorii ce au marcat decisiv evolutia sculpturii moderne, ecou prelungit si in arta zilelor noastre.Cele mai importante lucrari, parte a patrimoniului universal sunt: Poarta Sarutului, Pasari maiestre, Muza adormita, Domnisoara Poganz, Coloana ifinitului, Masa tacerii.

Martha Bibescu – autoarea unei serii de activitati literare si publicistice impresionanate, incluzand proza, eseuri, biografii istorice, versuri sau note de calatorii in limba franceza. Opera sa extinsa include lucrari ca Izvor, Tara salciilor, Papagalul verde.

Elvira Popescu – a fondat Teatrul Mic si Excelsior alaturi de actorii Ion Manolescu si Ion Iancovescu. Louis Verneuil, unul dintre cei mai populari autori de vodeviluri ai momentului a angajat-o in anul 1923 la teatrul De La Michodiére din Paris, fiind primita cu ovatii de catre critica franceza. Alaturi de piesele lui Louis Verneuil, a mai fost distribuita si in creatiile lui Henry Bernstein, André Roussinşi Sacha Guitry.

Eugen Ionescu – Cele mai importante piese dramatice incadrate in ceea ce critica a numit teatrul absurdului sunt Cantareata cheala, Scaunele, Rinocerii, Regele moare.

Emil Cioran – Dintre lucrarile cele mai importante mentionam Tratat de descompunere,Silogismele amaraciunii, Ispita de a exista,Istorie si utopia.

Petrache Poenaru – pedagog, inventator, inginer si matematician roman de exceptie, un membru deosebit al Academiei Romane. Numele sau se leaga de brevetarea primul toc rezervor din lume. Fiind, de asemenea si primul roman care a calatorit cu trenul, Petrache Poenaru a initiat primul ziar romanesc, Foaia de propaganda.

Ion Creanga – unul dintre cei mai mari scriitori romani, fiind recunoscut mai ales pentru opera autobiografica denumita Amintiri din copilarie. De asemenea, el este este renumit si pentru povestile si povestirile pe care le-a scris. Printre acestea se gasesc si urmatoarele: Capra cu trei iezi, Fata babei si fata mosneagului, Povestea lui Harap-Alb, Punguta cu doi bani, Ion Roata si Cuza-Voda, Ursul pacalit de vulpe.
Badea Cartan-cioban simplu originar din Cartisoara a fost taranul roman care a luptat pentru independenta romanilor din Transilvania, distribuind carti romanesti la sate, aduse clandestin. Cunoscut si pentru calatoria sa pe jos la Roma pentru a vedea cu ochii sai Columna lui Traian.

Nicolae Iorga – o adevarata enciclopedie. Acesta a avut o intensa activitate stiintifica, scriind 1003 volume, 12755 articole si studii și 4963 recenzii.

Aurel Vlaicu – pionier al aviației romane si mondiale. In anul 1909 a construit un planor,urmand ca in 1910 sa isi construiasca primul avion ce a zburat fara modificari, iar in anul urmator a primit 5 premii memorabile la mitingul aerian de la Aspern, Austria.

Smaranda Braescu – prima femeie pilot din Romania, este reprezentanta si a titlurilor de prima femeie parasutist, campioana europeana si mondiala la parasutism,fiind si una dintre putinii instructori parasutisti militari.

Mircea Eliade a fost un celebru istoric al religiilor, scriitor de fictiune, filozof si profesor roman. Fiind autorul a 30 de volume stiintifice, opere literare si eseuri filozofice traduse in 18 limbi si a circa 1200 de articole si recenzii cu o tematica diversa.

Maria Tanase – supranumita Pasarea Maiastra.Repertoriul cantaretei a fost extrem de vast, ingloband cantece din toate regiunile Romaniei.

Sergiu Nicolaescu – regizor, scenarist, actor si politician roman. Acesta este unul dintre oamenii care a adus imbunatatiri semnificative cinematografiei.

Dumitru Prunariu – este primul cosmonaut roman, devenind in 1981 primul nominalizat in cadrul zborului spatial romano-sovietic.Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea pamantean care a ajuns in spatiu, iar Romania a devenit a noua tara din lume care si-a promovat capacitatea stiintifica in spatiu prin intermediul unui cosmonaut propriu.

Anastase Dragomir a creat nu mai putin de trei versiuni ale unui scaunul ejectabil in situatii de urgenta.

Ion Cantacuzino – pe parcursul activitatii sale, Cantacuzino a inventat vaccinul antiholeric, iar in timpul Primului Razboi Mondial a contribuit la combaterea unei mari epidemii de tifos.Romania a devenit a doua tara din lume care a introdus vaccinarea nou-nascutilor impotriva tuberculozei.

Traian Vuia – primul om din lume care a zburat cu un aparat mai greu decat aerul, fara sa fie ajutat de catapulte, sine sau alte mijloace exterioare.Printre inventiile sale se mai numara un generator de abur si doua elicoptere.

Nicolae Paulescu – inventatorul insulinei in 1921

Anghel Saligny a proiectat in perioada 1890-1895 podul care avea sa-i poarte numele si care traverseaza Dunarea intre localitatile Fetesti si Cernavoda.Saligny nu s-a oprit insa aici si a marcat o noua premiera mondiala cand a construit cai ferate si rutiere din silozuri din beton armat in localitatile Braila si Galati.

Henri Coanda – unul dintre cei mai cunoscuti invetatori romani, care s-a remarcat in 1910 prin realizarea primului avion cu reactie din lume. Avionul construit de Henri Coanda folosea motorul cu reactie avea o lungime de 12.5 metri si o avengura a celor doua aripi de 10.3 metri.

Gheorghe Cartianu-Popescu a fost un cercetator roman apreciat la nivel mondial, profesor universitar, membru corespondent al Academiei Romane si inventator, specializat in domeniul radiocomunicațiilor. A realizat primele instalații românești de emisie cu modulație de frecventa, de concepție proprie.A avut cercetari si numeroase lucrari in domeniul teoriei si practicii modulatiei de frecventa.

Aurel Persu – inventatorul si constructorul primului automobil cu profil aerodinamic avansat din lume. Inventia „Automobil de forma aerodinamica cu patru roti montate inauntrul formei aerodinamice” a fost brevetata in Germania pe 19 septembrie 1924 si este expusa astazi la Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida din Bucuresti.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu