Mihai Intâi a intrat în legendă

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pe 5 decembrie 2017 ultimul monarh al României a încetat din viață după o lungă suferință a cărei debut a fost anunțată sec în vara anului trecut. Personalitatea de excepție și mai ales evenimentele cărora Excelență Sa le-a fost martor de-a lungul a peste jumătate de secol au generat nu numai atenția cancelariilor occidentale dar și pe cea a istoricilor români. Odată cu sfârșitul lui Mihai Întâi de Hohenzzolern Singmaringen se încheie epopeea măreață a unei dinastii care a contribuit la reîntregirea neamului românesc de acum mai bine de un secol. Dispariția ultimului monarh martor al istoriei acestei nații a generat vii dispute, comentarii și luări de poziție dintre cele mai diverse care a tulburat întreg eșichierul politic de la București. Un destin pe care aleșii noștri nu numai că nu au putință să-l înțeleagă dar din păcate le lipsește și înțelepciunea de a-l primii cum se cuvine acum la ceasul unei despărțiri anunțate. Mihai I lasă o Casă Regală a României bântuită de scandaluri și dispute legate de succesiuni tenebre ale unor evenimente neplăcute și concurență acerbă. Este și această o formulă care replichează episodul lui Carol al Doilea și a doamnei Lambrino repusă în scenă de Principele Nicolae după aventură extraconjugală cu o jună care s-a soldat cu o copila nerevendicată și cu o anulare a succesiunii pe linie monarhică a tânărului nepot. Povești de Palat ați spune, însă marea drama a Regelui dispărut vine din frustrarea generată de refuzul de a se întoarce în țară prin anularea actului de abdicare fabricat de guvernul comunist din 1947.

Ultimul Rege al Românilor a fost o personalitate complexă care a trecut prin cele mai dureroase momente istorice ale acestei nații și care a avut curajul și tăria să își impună propria dorință între două ideologii aflate la antipozi. Nazismul și Comunismul i-au fost contemporane în tinerețe, ultima dintre aceste inepții însoțindu-l până la moarte prin vocația idioată a unor politicieni români inspirați la porțile Moscovei în mileniul al doilea. Mihai I a fost victima propriei toleranțe garnisite prin exil și speranța unei reveniri pe un tron desființat. A luptat ce-i drept pentru recuperarea unor proprietăți și pentru un fond oferit de Statul Român ca și compensație.

Dispariția acestei figuri emblematice a monarhiilor europene lasă Roamania într-un fel de silenzio stampa în anticamerele regale și închide un capitol fascinant plin de istorie și destin.

Drum lin Măria Ta!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu