Marin Manea ,,munca și talentul artizanului român”

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Marin Manea s-a născut pe 24 iulie 1931, în Moşoaia-Argeş, iar acum locuiește la Târgovişte.

Lucrările sale se regăsesc în colecţii din SUA, Canada, Franţa, Italia, Japonia. Un adevărat stejar al artei, la aproape un secol de viață încă ascultă glasul lemnului și îi dă viață. Colecționar de ceasuri vechi și icoane, sculptorul își dedică timpul pasiunii lui de o viață.

Care este tematica lucrărilor dumneavoastră?

Sunt două tematici pe care le aplic și le stăpânesc: sculptura modernă și sculptura țăranului român.

Ce esenţe de lemn folosiţi şi pe care le preferaţi?

În sculptură se folosesc esențe tari și esențe moi. Pentru sculptura româneacă, folosesc cu prioritate teiul.

Care este cel mai mare obiect de artă pe care l-ați realizat?

Cea mai mare lucrare a mea se află în comuna Moșoaia, județul Argeș și reprezintă  ,,Monumentul eroilor cazuți”, între 1916 – 1945. Este o lucrare grandioasă, pe soclul căreia se află zeci de soldați căzuți la datorie. Am fost foarte emoționat când am realizat-o.

Cea mai  valoroasă lucrare?

Cea mai valoroasă lucrare, din punctul meu de vedere financiar a fost o meliță. Pentru mine avea o valoare sentimentală enormă, lucrasem mult la ea, era o copie după melița memei mele. În momentul în care un cumpărător a vrut să o achiziționeze i-am spus: ,,Nu vreau să o vând. Alege orice altceva”. A insistat doar pe acel obiect și atunci i-am zis: ,,Poate doar o sumă care să îmi ia mințile mă poate face să ți-o dau” și intr-adevăr, suma de bani mi-a luat mințile.

Ce tipuri de lucrări se caută în străinătate?

Se caută și lucrări de sculptură modernă, dar în special obiectele unicat, reprezentând valorile tradiționale românești.

Cum este percepută arta dumneavoastră în Occident?

În occident este foarte apreciată. Am avut o expoziție la Paris și cinci ani nu m-au lăsat să o mai iau acasă. A fost un real succes. Am colindat toată lumea  și pretutindeni am întâlnit oameni interesați de munca și talentul artizanului român.

Care este cea mai inedită întâmplare pe care ați experimentat-o în cariera dumneavoastră de artist?

Pe vremea premierului Adrian Năstase, aveam 300 de lucrări în Belgia. Era imposibil să le pot aduce din nou acasă pentru că necesită transport special. Întâmplător la o ceremonie, Adrian Năstase m-a recunoscut și din vorbă în vorbă i-am spus cu îngrijorare că îmi este imposibil să recuperez lucrările. Premierul mi-a promis că un avion mi le va aduce în cel mai scurt timp. O săptămână mai tarziu, obiectele mele erau acasă. Superbă atitudine a acestui om!

Ce amestec există între actualul artist și fostul militar?

Am fost militar dintr-o mare iubire pentru Romănia. Din păcate, nu am dus la bun sfârșit această carieră din cauza tatălui meu care era polițist. Acest lucru nu era pe atunci permis. După, am început să scrijeles bucăți de lemn și mi-am dat seama că îmi place, pot crea lucruri frumoase. Revenind la întrebare, există un amestec de pasiune și seriozitate disciplină și convingere că orice vrei să faci pe lumea asta, să faci cu sufletul.

Exista interes din partea tinerilor față de arta dumneavoastră?

Interes din partea tinerilor există mai puțin, posibil sunt alte domenii de care se simt mai atrași. Asta-i noua generație!

V-ați gândit să învățati vreun tânar să devină sculptor?

Da, am început cu cei doi băieți ai mei, erau adolescenți. Astăzi, stăpânesc această artă la fel de bine ca mine, pasiunea s-a transmis. Altfel, vin uneori, la atelier tineri care vor să învețe, cu unii reușesc, cu alții nu.

Cum sunteți perceput de către lumea artistică profesionistă din zona sculpturii?

Eu zic că bine. Am reușit să îmi creez o reputație, lumea mă cunoaște și mă apreciază.

Cât de important este pentru un om să aibă o astfel de pasiune, care este cel mai mare câștig?

Cred că orice om ar trebui să aibă o pasiune, indiferent din ce domeniu. Nu poți trăi altfel, nu te poți dezvolta. Câștigul ar fi să lași o urmă pe acest pământ.

Care este cea mai mare dezamagire?

Nu știu dacă dezamăgire, un soi de părere de rău, această artă nu se bucură de un real prestigiu ca în străinătate. Dar cine știe… poate lucrurile se vor schimba.

Ce proiecte aveți în lucru?

Pentru moment lucrez la o comandă pentru irlandezi și scoțieni. Curios nu-i așa? Sunt interesați de mesele și scaunele noastre țărănești. Nu am avut timp să mă gândesc la vreun proiect, dar dacă mâinile și Dumnezeu îmi vor mai permite o să vedem.

La 86 de ani simt că mai am multă forță și dragoste pentru lucrări care să uimească lumea.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu