Istoria Islamului

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Islamul este o religie avraamicamonoteistă. A doua religie în lume în ceea ce privește numărul de adepți, după crestinism. Sensul general al cuvantului Islam este pace și supunere față de Allah, Creatorul tuturor lucrurilor.

Religia a fost fondată în secolul al VII-lea în peninsula Arabă, de profetul Muhammad. În timp s-a răspândit în EuropaAsia și Africa de Nord. Centrul religios se află în orașele sfinte Mecca și Medina.

Ei susțin că Islamul este ultimul din mesajele Dumnezeiești, Muhammad este ultimul profet și mesager al lui Allah.

Musulmanii sunt de două tipuri șiiți și sunniți:

Separarea celor două grupuri a avut loc dupa moartea profetului Mohamed. Majoritatea credea că succesorul de drept este socrul și prietenul apropiat al acestuia, Abu Bakr. Un mic grup considera că succesorul ar fi trebuit să fie Ali ibn Abi Talib, ginerele și tatăl nepoților săi.

Majoritatea musulmanilor de azi sunt sunnia. Acceptă primii 4 califi (inclusiv Ali) ca urmași ai Profetului.Resping ideea că imamii sunt inspirați divin și trebuie venerați. Nu acordă ființelor umane acest statut deosebit, doar profeților menționați în Coran.

Sunniții au o ierarhie religioasă mai puțin elaborată. Învățații religioși sunniți au fost sub control statal.

În Islamul sunnit, exista 4 școli de jurisprudență care oferă interpretări alternative deciziilor legale.

Acestea se bazează în cea mai mare parte pe analogie și cântăresc în mod diferit spusele Profetului și a companionilor săi în deciziile pe care le iau. În mod tradițional, studierea legii se face la școli instituționale islamice numite madrasa.

Islamul șiit este practicat de 10% din totalul de musulmani de pe glob.

Sursa jurisprudenţei, indiferent de sectă, este Coranul.

Practicile religioase șiite se centrează în jurul rememorării fiului cel mic al lui Ali, Hussein-care a fost martirizat lângă actualul oraș Karbala, în Iraq, de către forțele sunnite în 680.

Șiismul doisprezecar, cea mai comună formă de șiism de azi, domină în Iran, Iraq, Liban și Bahrein. Doisprezecarii acceptă o linie de 12 imami infailibili descendenți ai lui Ali, sunt văzuți ca purtători ai credinței ideale ai legii și teologiei.

Deși există diferențe considerabile între Sunni și Șhiia, cele doua secte islamice au tradiții comune, credințe și doctrine. Conceptele de pietate, straduință pentru îmbunătățire, justiția socială sunt fundamentale pentru practica și credința islamică. Ambele grupuri au cartea sfântă – Coranul și urmează cei cinci stâlpi ritualici ai islamului: mărturisirea de credință, rugăciunea zilnică, dania/pomana, postul în Ramadan și pelerinajul la Mecca.

Sursă foto: www.islam4ro.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu