Istoria Islamului

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Islamul este o religie avraamică, monoteistă. A doua religie în lume în ceea ce privește numărul de adepți, după creștinism. Sensul general al cuvântului Islam este pace și supunere față de Allah, Creatorul tuturor lucrurilor.

Religia a fost fondată în secolul al VII-lea în peninsula Arabă, de profetul Muhammad. În timp s-a răspândit în Europa, Asia și Africa de Nord. Centrul religios se află în orașele sfinte Mecca și Medina.

Musulmanii susțin că Islamul este ultimul din mesajele Dumnezeiești, Muhammad este ultimul profet și mesager al lui Allah.

Musulmanii sunt de două tipuri șhiiți și sunniți:

Separarea celor două grupuri a avut loc după moartea profetului Mohamed. Majoritatea credea că succesorul de drept este socrul și prietenul apropiat al acestuia, Abu Bakr. Un mic grup considera că succesorul ar fi trebuit să fie Ali ibn Abi Talib, ginerele și tatăl nepoților săi.

Majoritatea musulmanilor de azi sunt sunnia.

Aceștia acceptă primii 4 califi (inclusiv Ali) ca urmași ai Profetului. Resping ideea că imamii sunt inspirați divin și trebuie venerați. Nu acordă ființelor umane acest statut deosebit, doar profeților menționați în Coran.

Sunniții au o ierarhie religioasă mai puțin elaborată. Învățații religioși sunniți au fost sub control statal.

În Islamul sunnit, exista 4 școli de jurisprudență care oferă interpretări alternative deciziilor legale.

Acestea se bazează în cea mai mare parte pe analogie și cântăresc în mod diferit spusele Profetului și a companionilor săi în deciziile pe care le iau. În mod tradițional, studierea legii se face la școli instituționale islamice numite madrasa.

Islamul șiit

Este practicat de 10-15% din totalul de musulmani de pe glob.

Sursa jurisprudenţei, indiferent de sectă, este Coranul.

Practicile religioase șiite se centrează în jurul rememorării fiului cel mic al lui Ali, Hussein, care a fost martirizat lângă actualul oraș Karbala, în Iraq, de către forțele sunnite în 680.

Șiismul doisprezecar, cea mai comună formă de șIiism de azi, domină în Iran, Iraq, Liban și Bahrein. Doisprezecarii acceptă o linie de 12 imami infailibili descendenți ai lui Ali, sunt văzuți ca purtători ai credinței ideale ai legii și teologiei.

Deși există diferențe considerabile între Sunni și Șiia, cele doua secte islamice au tradiții comune, credințe și doctrine. Conceptele de pietate, străduință pentru îmbunătățire, justiția socială sunt fundamentale pentru practica și credința islamică. Ambele grupuri au cartea sfântă – Coranul și urmează cei cinci stâlpi ritualici ai islamului, care includ: mărturisirea de credință, rugăciunea zilnică, dania/pomana, postul în Ramadan și pelerinajul la Mecca.

Sursă foto: www.islam4ro.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu