Găgăuzii,o istorie controversată

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Găgăuzia este o regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova, locuit preponderent de găgăuzi. Un popor vorbitor al unei limbi turcice și apropiat cultural de turci, însa de confesiune creștină.

Oficial, autonomia este cunoscută sub numele: Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. Denumirea sa provine de la etnonimul „găgăuz”.

Istoria găgăuzilor până în prezent este foarte puţin studiată

Popor mic, dar cu implicaţii puternice în peisajul politic din Basarabia, găgăuzii au fost de cele mai multe ori fără să-şi da seama, pioni ai repetatelor campanii de rusificare, devenind cu timpul o etnie rusificată ”ca la carte”. Unii istorici găgăuzi avansează teoria unei etnogeneze pur bulgare. Susţin că poporul găgăuz este descendent al unei populaţii bulgare turcizate de-a lungul sutelor de ani în care bulgarii au stat sub stăpânirea otomană. Această ultimă teorie este totuşi combătută de majoritatea etnicilor găgăuzi.Cei care se auto-intitulează “gagavuz”, în limba lor maternă, par a fi la prima vedere urmaşii triburilor de etnie turcă ale străvechilor oghuzi, popor migrator.

Dincolo de originea lor relativ neclară, găgăuzii rămân singurul popor turcic de religie creştină. Chiar dacă erau iniţial musulmani, odată ce s-au stabilit în Balcani au fost influenţaţi de Bizanţ, adoptând la scurtă vreme de la “descălecare” creştinismul ortodox.

Până în secolul al XIX-lea, limba găgăuză rămăsese o limbă nescrisă. În Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuză se vorbeşte în limba găgăuză, rusă şi română. Din acestea trei limbi găgăuza se vorbeşte doar în familie.

Pe data de 27 aprilie este sărbătorită Ziua Limbii Găgăuze. Poporul găgăuz are imnul şi steagul UTA Găgăuzia. Imnul se cântă în limba găgăuză la toate sărbătorile. Evenimentele regionale încep şi se termină cu audierea imnului Găgăuziei.

Şef peste toţi găgăuzii este Başkan-ul. Găgăuzii cunosc şi ei termenul şi semnificaţia sa de căpetenie, guvernator, şef.

Başkanul este ales prin vot popular şi îşi menţine funcţia timp de 4 ani. El are puterea supremă peste toate unităţile administrative ale găgăuzilor, precum şi dreptul de a fi membru al Guvernului Republicii Moldova.

La data recensământului din 1 ianuarie 2011, Găgăuzia avea o populaţie de 160.700 suflete, dintre care 82% erau etnici găgăuzi, restul fiind români, bulgari, ruşi şi ucrainieni.

Republica Moldova este singura ţară în care găgăuzii au autonomie şi posibilitatea de a-şi păstra şi dezvolta limba şi cultura naţională.

Spre exemplu, în Bulgaria, găgăuzilor le este refuzat până şi numele, autorităţile de la Sofia considerându-i şi azi “bulgari turcizaţi care şi-au păstrat religia creştin-ortodoxă”.

O populație cu un nume ce stârnește amuzamentul, dar de care nu știm mare lucru nu sunt mari admiratori ai României.

Ultima întalnire istorica a fost în perioada interbelica. Își amintesc de interzicerea slujbelor religioase in limba găgăuză, despre jandarmii din sate și aplicarea pedepselor corporale cu bâta. Toate acestea nu au contribuit la afecțiunea  pentru autoritățile române.

Gagauzii din Romania

În ciuda faptului că autoritățile din România recunosc existența unei etnii găgăuze acceptând la recensăminte declararea apartenenței la aceasta, numărul celor care s-au declarat ca atare la recensământul din 2002 a fost extrem de redus: doar 45 de persoane.

În anul 1930, numărul găgăuzilor din județele Tulcea și Constanța era de aproximativ 1000 de persoane, din care 752 în județul Constanța.

Cântecele populare, bucatele tradiţionale, vinul aromat, dar şi costumele naţionale brodate iscusit cu ornamente specifice sunt mândria găgăuzilor. Mărturii ale spiritualităţii acestui popor de origine turcică pot fi găsite în singurul muzeu de Istorie şi Etnografie a găgăuzilor din satul Beşalma. Principalele sărbători ale găgăuzilor sunt “Hederlez”, marcată primăvara, de ziua Sfântului Gheorghe, şi “Câsâm”, sărbătorită toamna şi coincide cu ziua Sfântului Dumitru. Acestea semnifică începutul şi sfârşitul sezonului agricol din regiune. Un festival-concurs al covoarelor din materiale naturale, toate ţesute manual, se desfăşoară astăzi în Găgăuzia.

Sursă foto: www.gagauzia.md

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu