Donează sânge

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Sângele este un produs care nu poate fi cumpărat, nu poate fi produs și nu poate fi obținut decât prin bunăvoința oamenilor.

Donarea de sânge în România este reglementată prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1193 din 7 iulie 2007 şi publicat în Monitorul Oficial nr. 540 din 8 august 2007 (http://www.legex.ro/Ordin-1193-2007-80825.aspx). Referitor la cetăţenii străini rezidenţi în România, în anexa nr. 1 a acestui Ordin, la punctul q se stipulează: „informaţii privind statutul rezidenţial al donatorilor şi localizarea centrelor de transfuzie sanguină, din care să rezulte că pot dona sânge la centrul de transfuzie sanguină dintr-un anumit teritoriu (şedinţe de colectă fixă sau mobilă) cetăţenii altor ţări care locuiesc în România de cel puţin un an şi care pot prezenta acte doveditoare în acest sens, originale sau copii legalizate la notariat, inclusiv în situaţia în care sunt solicitaţi de către medicii din spitale să doneze sânge sau componente sanguine pentru un pacient anume;”. Cu alte cuvinte, după un an de zile de rezidenţă în România, cetăţenii străini pot dona sânge ca şi cetăţenii români.

Dimineață am fost să donez sânge,am discutat cu doamna doctor de la Centru de Transfuzie Sanguină Argeş şi dumneaei mi-a confirmat valabilitatea Ordinului nr. 1193. Mă gândesc însă la studenţii străini care vin în România să îşi continue studiile şi oricum trebuie să facă o serie de analize medicale, atât în ţara lor, dar şi la noi pentru a primi permisul de şedere în România. Mi-a rămas în minte însă o întrebare legată de perioada de un an. Am găsit justificarea ei. Cei de la Centru de transfuzie sanguina Pitești au precizat că fiecare donator trebuie să completeze un formular tipărit în limba română pe proprie răspundere (formular aflat în Ordinul menţionat) şi să susţină un scurt interviu înainte de donare. Pentru a-și asuma donarea și a răspunde la întrebări trebuie să știe limba română.Din acest motiv există această restricție de un an.

Am fost  student în Republica Islamică Iran aproape zece ani, am donat sânge de multe ori şi am întâlnit şi acolo formularul de completat şi interviul. Nu îmi amintesc însă dacă am donat în primul an de zile.

Scriu aceste rânduri în speranţa că vor fi folositoare cetăţenilor străini rezidenţi în România. În fond, trăind în ţara noastră, se vor ataşa de poporul român şi vor îmbrăţişa parte din cultura şi obiceiurile noastre, aşa cum am făcut şi eu în Iran. În donarea de sânge eu văd un gest altruist, de ajutorare a unui necunoscut aflat în suferinţă. Un gest care pe care orice membru al societăţii ar trebui să îl facă. În faţa suferinţei suntem toţi egali, indiferent de rasă, religie sau naţionalitate iar dacă ne ajutăm reciproc am convingerea că putem trece mai uşor peste greutăţi şi necauzuri. Recoman studenților aflaţi în România să doneze sânge, pentru sănătatea lor dar şi pentru ataşamentul şi responsabilitatea civică faţă de societatea în care trăiesc. În fond, ce poate fi mai frumos decât să fim prieteni cu toţii, să trăim în pace, să ne privim zâmbind cu ochii limpezi, să ne ajutăm la nevoie, să ne îmbogăţim împreună viaţa şi cultura cu aportul nostru comun.

dr.Mihai Cernătescu

 

Sursă foto:  http://www.stourbridgenews.co.uk

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu