Cultura rurală și subcultura urbană

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

În anii de glorie ai perioadei comuniste când se construiau fabrici și uzine pe lângă aglomerările urbane o mare parte din populația rurală a migrat spre zonele care promiteau un El Dorado puternic asezonat cu confort și civilizație. Mulți oameni de la țară și-au întemeiat familii și au trimis copiii la școlile și liceele din orașele unde lucrau din greu pe schimburi să își câștige agoniseala. Vechii orășeni adeseori asimilați populațiilor burgheze, nesănătoase, priveau cu destulă circumspecție această invazie care se producea imediat ce o nouă fabrică se construia la periferia urbană. Din fericire copiii acestora cât și ai noilor veniți aveau să crească și să învețe împreună, nu de puține ori cei din urmă dovedindu-se mai performanți, mai receptivi și mai toleranți decât colegii ,,civilizați,,. Povestea s-a tot produs în valuri până spre sfârșitul anilor 80 când penuria și dezastrul economiei planificate coroborate cu interesele Marilor Puteri avea să aducă în România o schimbare care a amestecat două societăți diferite într-un amalgam destul de ciudat.  După 1989 situația s-a aliniat din punct de vedere sociologic, majoritatea orașelor devenind niște specii urbanistice cu mari probleme identitare sau de ordin cultural. Interesant este felul în care urmașii populațiilor rurale au transportat în orașe doar dorința și capacitatea de adaptare, nu și specificul cultural al zonelor din care provin. Nu de puține ori în parcările blocurilor suntem martorii unor hore alcătuite după ritualuri țărănești la nunțile tinerilor în care se dansează pe muzică țărănească cu acordeonist și cu urme palide de obicieiuri ancestrale. Ruralii au adus cu ei nu numai asta dar și fumul grătarelor cu mici, gălăgia până după miezul nopții și renumitele sarsanale cu care veneau încărcați din locurile de baștină la sfârșit de săptămâna. Ei sunt cei care au introdus maneaua că specie muzicală importată cu toată recuzita în pub-uri, restaurante sau petreceri care se vor cu stil. Să nu ne imaginăm cumva că orășenii nu au conservat la rându-le o parte din metehnele lor. Palizi, străvezii, cu un aer fals superior s-au orientat către cultură occidentală și s-au izolat cumva în enclave de o spiritualitate mai degrabă falsă fiind cei mai nevrotici și mai justificați șomeri de bani gata.

Niciodata orașele noastre nu au avut mai mulți țărani de oraș cât avem în zilele noastre așa cum niciodată satele rămase în picioare nu au avut mai puțini oameni adevărați rămași să țină grindă casei pe umerii unui bun simt considerat deja specie epica.

Urmasii țăranilor ajunși la oraș au importat și au evoluat ,,obiceiurile,, băștinașilor urbani ducându-le în cea mai penibilă formă de emancipare inversă. Numai că iată, după anii 2000 orășenii care se considerau ,,cotropiti,, de țăranii cu bani au avut inspirația derivată mai degrabă dintr-un spirit de conservare decât dintr-unul cerebral să se uite cu jind la satele abandonate de vecinii lor de apartament încălțați de două generații în orașele lor și cu un puternic pedigree de ceapă și colb întins pe bocancii cu care coborau în valuri în autogări.  Astfel a apărut oraseanul care se reinventează la sat. Și-a achiziționat terenuri pe nimic de la bătrânii care și-au risipit copiii și nepoții prin orașe sau țări străine și s-au apucat să își construiască în satele golite de oameni, case arătoase care sfidează de departe confortul de la bloc. Și astfel ne aflăm la capătul unei migrații inverse în care orășenii pleacă din aglomerarea urbană la sat iar țăranii orășeni își emancipează evoluția în blocurile rămase din perioada comunistă din municipiile și orașele romanesti.

Fenomenul comun indiferent de structura socială și de amplasament a rămas maneaua ascultată în regim supersonic și grătarul cu mici degustat chiar și în zilele de post.  O reinventare a spațiului locativ de pe verticală cenușie a orașului  la o orizontală întinsă între maracinii ce străjuiesc cimitirele de la țară în care cruci de lemn putrezesc amintind de vremuri trecute.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu