Creatorul AKM 47

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Istoria alege uneori  oameni cu origini modeste care marchează traseul omenirii.

Un astfel de om este creatorul celei mai eficiente arme de asalt. Într-un paradox nemaiîntâlnit, om şi armă şi-au influenţat reciproc destinele. Mihail Kalaşnikov şi-a împrumutat numele armelor, iar ele l-au făcut celebru pe mapamond. Cele peste 100 milioane de arme de foc produse după ”reţeta” sa i-au adus o nedorită jertfă de câteva sute de milioane de vieţi omeneşti.

Mihail Kalaşnikov a inventat pistolul-mitralieră AK-47 în anul 1947, după ce fusese rănit în al II-lea Război Mondial. Celebra armă automată este produsă și astăzi în versiuni moderne, la uzina Ijmaş în oraşul Ijevsk.

Adevăratul model de succes mondial a fost aşa numitul Avtomat Kalaşnikov Modernizirovanîi, cunoscut sub prescurtarea de AKM, lansat în anul 1963.

Noua armă de asalt era uşoară, precisă şi  puternică. În plus, era mult mai ieftină de produs şi extrem de fiabilă şi rezistentă.

AKM a devenit în scurt timp, o armă populară, fiind prezentă la ora actuală prin diverse variante, în armatele a peste 70 de ţări.

Calibrul de 7,62x54R a devenit la fel de celebru ca arma.

AKM oferea şi alte îmbunătăţiri, în special prin forma încărcătorului şi a compensatorului de recul.

Din anul 1990 până în prezent a fost principala armă folosită la potenţialul său maxim în 46 din cele 49 de conflicte majore care au răvăşit Pământul.

AK – 47 a devenit simbol al rebeliunii şi al revoluţiei, un mit şi un punct de referinţă în toate conflictele armate în ultimii 60 de ani.

Este singura armă care figurează pe steagul unei temute organizaţii militare din Orientul Mijlociu, Hezbollah și pe drapelul Mozambicului. A fost adoptat la 1 mai 1983 și simbolizează Determinarea națiunii de a-și proteja libertatea.

Mihail Kalaşnikov va rămâne în istorie nu doar datorită armei care-i poartă numele, ci şi pentru vorbele sale memorabile. ”Cineva m-a întrebat cum pot dormi liniştit noaptea ştiind că armele inventate de mine au ucis milioane de oameni, unii dintre ei fiind nevinovaţi. I-am răspuns că nu am nicio problemă de conştiinţă, deoarece oamenii sunt cei care ucid oameni, arma neatinsă de mână omeneasca nu poate ucide nici măcar un şoarece. Sunt oricând gata să-i strâng mâna celui care poate crea o armă de asalt mai bună decât a mea. Tot ce este complex nu este folositor şi tot ce este folositor este simplu. Acesta este motto-ul după care mi-am ghidat viaţa.” a spus Mihail Kalașnikov.

Acesta a creat aproape o sută cincizeci de arme diferite. Era, potrivit biografiei sale, omul cel mai decorat din Rusia, până la decesul său din 23 decembrie 2013. A primit titlul de doctor în științe și tehnică în 1971, avea 35 de brevete de invenție. În anul 1994 a fost ridicat la gradul de general locotenent.

Mistic, poet sau erou al socialismului, Mihail Kalașnicov este  creatorul  unui brand de care este mândru orice rus.

Sursă foto:www.nytimes.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu