Ecoul brexitului din Marea Britanie

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Referendumul care a avut loc joi, 23 iunie 2016, în Marea Britanie încă are ecou în Europa și în lume. Incertitudinea predomina în Marea Britanie și restul Uniunii Europene.
Brexitul a avut ca rezultat un vot global de 51,9% de a părăsi UE.

Cei care au vrut să părăsească UE au susținut ca această măsură ar permite Regatului Unit controlul asupra imigrației, reducând astfel presiunea asupra serviciilor publice, locuințe, locuri de muncă și economisirea miliardelor de lire din taxele de aderare la UE; permite Regatului Unit să facă propriile tranzacții comerciale; eliberarea Marii Britanii de la reglementările UE și birocrația pe care au văzut ca inutilă și costisitoare. Cei care au vrut să rămână au susținut că ieșirea din UE ar risca prosperitatea din Marea Britanie diminuând influența asupra afacerilor mondiale, punerea în pericol a securității naționale prin reducerea accesului la bazele de date penale europene comune și ducere la bariere comerciale dintre Marea Britanie și UE.
Liderul Partidului pentru Independență a  Marii Britanii (UKIP), Nigel Farage a declarat că ,,a început sfarșitul uniunii politice, actualul proiect al Uniunii Europene fiind muribund”. La scurt timp acesta a demisionat afirmand că și-a atins scopul, cel de a obtine votul pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Susține că pe viitor va lucra cu partidele și mișcarile politice din restul Europei care încearcă de asemenea să își recapete independența.

Demisia liderului UKIP a venit într-un moment dificil pe scena politică britanică.
David Cameron a făcut un pas înapoi după referendum, prim-ministrul a militat pentru rămanerea Marii Britanii în UE, dar a insistat că rezultatul votului trebuie acceptat. Premierul David Cameron și-a anunțat retragerea ca urmare a eșecului campaniei sale pro UE.
Pentru a începe procesul de a părăsi UE, ce  se vaderula pe mai multi ani, guvernul britanic va trebui să invoce articolul din Tratatul privind Uniunea Europeana, dar încă nu a făcut acest lucru.

Efecte negative ale brexitului

Marea Britanie are mai mult de pierdut decat de caștigat într-o eventuală ieșire din  UE,dar acest fapt este foarte puțin probabil. Analiștii au prezentat căteva efecte negative ale acestui demers.
Creșterea econimică va fi deficitară, totul depinzând de factori precum schimburile comerciale, productivitate și investiții străine directe.
Marea Britanie nu se va mai putea baza pe Europol și pe al său Centru european pentru combaterea terorismului.
Regatul pierde o serie de instrumente importante pentru combaterea criminalității, precum Eurojust – agenția însărcinată cu eficientizarea cooperării judiciare, CEPOL – agenția care se ocupă cu pregătirea ofițerilor de poliție și OLAF – Oficiul European Antifraudă.
Părerea dominantă în rândul analiștilor și diplomaților este că influența Marii Britanii va scădea în cazul ieșirii din Uniunea Europeană.
Bursele europene se vor resimţi de pe urma acestei decizii, iar deprecierea abruptă a lirei sterline, la cote neatinse în ultimele trei decenii, arată cât de sensibile sunt pieţele la astfel de şocuri.

Indiferent de ceea ce se intampla, votul Brexit a trimis doua mesaje importante: Marea Britanie este divizata politic categoric, iar Uniunea Europeană în forma sa actuala, este probabil nesustenabilă.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu