Alex Ștefănescu- Ion Caramitru- Costel Pătrășcan

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Întâlnire de mare importanță pe 10 noiembrie la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu,Pitești.

Invitați au fost Alex Ștefănescu cu răspuns la întrebarea:Cine mai are nevoie de literatură azi?

Costel Pătrășcan cu  o serie de caricaturi și  Ion Caramitru a interpretat texte mai puțin cunoscute de Mihai Eminescu.

După un cuvânt de deschidere,rostit de Mihail Sechelarie,directorul bibliotecii,invitații și-au intrat în rol.

Alex Ștefănescu l-a introdus în discuție pe Ion Caramitru numindu-l ,,vedetă a teatrului românesc”.Cu această ocaziu criticul literar a explicat ce semnifică termen ,,vedetă”,chiar dacă îi este atribuit și altor personaje.Audiența a fost de acord cu tot ce s-a spus.A reacționat la glumele lor și i-au aplaudat minute în șir.

Ion Caramitru a citit un fragment din cartea ,,Jurnal secret”,scrisă de Alex Ștefănescu cu ilustrații de Costel Pătrășcan.Autorul a povestit întălnirea lui cu muzica și textul preferat de tinerii de azi.

Momentul preferat de elevi și studenți a fost cel în care caricaturistul Costel Pătrășcan a prezentat și comentat o videoproiecție de caricaturi.A ilustrat  momente și întămplări din viața cotidiana și a starnit zămbete pe chipul tuturor.

Când Ion Caramitru a interpretat texte mai puțin cunoscute ale poetului național Mihai Eminescu,în sală s-a facut liniște.Toți cei prezenți au fost surprinși cu ce pasiune rostea actorul versurile.

La final Alex Stefănescu  a răspuns la întrebare dacă literatura poate fi un factor profilactic în cultura de azi, ,,Literatura este absolut necesară.Toți avem nevoie de ea,dar nu știm.Știti…cu sute de ani în urmă, marinarii care călătoreau pe mări și oceane vreme îndelungată se îmbolnăveau de o boală misterioasă: le apăreau pete pe față și pe picioare, le sângerau gingiile, deveneau hidoși. Nimeni nu c  unoștea cauza. După mult timp avea să se afle că boala – numită scorbut,era provocată de absența vitaminei C din alimentația marinarilor (care, prin forța împrejurărilor, mâncau pesmeți, pastramă, dar nu și fructe și legume proaspete).Exact așa se întâmplă cu noi,doar ca noi nu ne urâțim la față,ne urâțim la suflet.Se întâmplă asta pentru că ne lipsește ceea ce este frumos.În primul rând literatura,dar și muzica,teatru,pictura.

Literatura are un efect binefăcător asupra oamenilor,îi face mai frumoși.”

Ion Caramitru actor de teatru și film,regizor român de origine aromână nu a omis să facă glume pe seama prieteniei ce îl leagă de  istoricul,Alex Ștefănescu.

În încheiere invitații au oferit autografe pe volumele Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet și mai departe –interviuri de Mircea Morariu și Jurnal secret de Alex Ștefănescu.

Sursă foto: Iulia Lișman

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu