Alex Ștefănescu- Ion Caramitru- Costel Pătrășcan

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Întâlnire de mare importanță la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu, Pitești.

Invitați au fost Alex Ștefănescu cu răspuns la întrebarea: ,,Cine mai are nevoie de literatură azi? ”, Costel Pătrășcan cu  o serie de caricaturi și  Ion Caramitru a interpretat texte mai puțin cunoscute de Mihai Eminescu.

După un cuvânt de deschidere, rostit de Mihail Sechelarie, directorul bibliotecii, invitații și-au intrat în rol.

Alex Ștefănescu l-a introdus în discuție pe Ion Caramitru numindu-l  ,,vedetă a teatrului românesc”. Actorul de origine aromână a citit un fragment din cartea ,,Jurnal secret”, scrisă de Alex Ștefănescu și ilustrații de Costel Pătrășcan. 

În sală s-a facut liniște în momentul în care actorul a recitat versuri ale poetului național. Toți cei prezenți au fost surprinși de dăruirea și pasiunea pe care o are față de cultură.

Momentul preferat de elevi și studenți a fost cel în care caricaturistul Costel Pătrășcan a prezentat și comentat o videoproiecție de caricaturi. A ilustrat  momente și întămplări din viața cotidiana. Scopul  a fost atins, zâmbetul era pe chipul tuturor.

Literatura, factor profilactic în cultura de azi

La final Alex Stefănescu  a răspuns la întrebare dacă literatura poate fi un factor profilactic în cultura de azi, ,,Literatura este absolut necesară .Toți avem nevoie de ea, dar nu știm. Știti… cu sute de ani în urmă, marinarii care călătoreau pe mări și oceane vreme îndelungată, se îmbolnăveau de o boală misterioasă: le apăreau pete pe față și pe picioare, le sângerau gingiile, deveneau hidoși. Nimeni nu cunoștea cauza. După mult timp avea să se afle că boala – numită scorbut, era provocată de absența vitaminei C din alimentația marinarilor (prin forța împrejurărilor, mâncau pesmeți, pastramă, dar nu și fructe și legume proaspete). Exact așa se întâmplă cu noi, doar ca noi nu ne urâțim la față, ne urâțim la suflet. Se întâmplă asta pentru că ne lipsește ceea ce este frumos. În primul rând literatura, dar și muzica, teatru, pictura. Literatura are un efect binefăcător asupra oamenilor,îi face mai frumoși.”

Audiența a fost încântată de prezența invitaților și i-au aplaudata minute în șir.

Sursă foto: Iulia Lișman

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu