A fost un rege în România

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Regele Mihai I al României, ce înseamnă în anul 2017?!

Un popor se pleacă făcând reverențe adânci în fața cortegiului funerar, o mare de oameni stau la coadă să aducă un omagiu. Concret, sute de mii de oameni uniți, mobilizați de aceeași cauză, conduc Regele pe ultimul drum.

Condamnat de unii pentru actul de la 23 August 1944, adulat de alții, a fost primit și înmormântat ca un adevărat rege. Dar oare a trăit ca un adevărat rege?!

S-a născut pe 25 octombrie 1921, la șapte luni după căsătoria părinților săi, Principele Moștenitor Carol II și Prințesa Elena a Greciei. A crescut într-un mediu ostil din cauza neînțelegerilor parinților și ,,datorită” tatălui său care a părăsit tronul cu gândul de a nu mai reveni în țară, copilul Mihai devine rege forțat de împrejurări, în ianuarie 1926.

Detronat chiar de tatăl său, Carol II, în 1930 devine prinț moștenitor și Mare Voievod de Alba Iulia.

Întoarcerea lui Carol II, a avut consecințe grele pentru viitorul rege Mihai. Despărțit de mamă, privat de afecțiune oricărei ființe umane, neinițiat de tată în conducerea unei țări, micul prinț moștenitor, în diversele ocazii, a povestit drama prin care a fost nevoit să treacă.

Viața nu avea să îi ofere un drum lin. A devenit din nou rege, după ce Carol a fost obligat sa abdice. În vreme de răstriște, pe timp de război, tânărul rege, avea în mâini frăile unei țări. Lipsit de experiență, în prima zi ca rege, în 6 septembrie 1940, a semnat împutericirea Mareșalului Antonescu cu drepturi depline.

Practic, Regele Mihai a semnat decizia de a sta departe de problemele țării. Mareșalul Antonescu și-a luat rolul în serios și a spus: „Până când regele va deveni cu vârsta şi mintea ca să-şi dea seama de problemele statului, vă rog să luaţi notă de acest lucru, nimeni nu va putea să-i supună problemele de stat şi oricine şi pe orice treaptă s-ar găsi în stat, va fi destituit de mine. Nimeni nu va trece prin faţa Palatului decât ca să se închine în faţa unui simbol. El este un simbol şi nu are dreptul să se amestece în conducerea statului.”

În urma acestei decizii, regele nu a avut cunoștință nici măcar de decizia intrării în război alături de Germania nazistă. Decizie care avea să aibă urmări grave și să trezească interesul regelui pentru soarta neputiincioasei țări a cărei era rege.

Primul moment care a adus neîncredere în forțele naziste, a fost dezastrul de la Stalingrad. Regele Mihai, alături de principalii reprezentanţi ai opoziţiei, s-au gândit la îndepărtarea Mareşalului de la putere.

Actul de la 23 August, 1944 avea să schimbe soarta grea încercată a regelui, clătinarea monarhiei și aducea vitregia asupra țării.

23 August 1944, arestarea Mareșalului Ion Antonescu și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, începutul sfârșitului regelui.

A încercat restaurarea unui regim democratic în condiții grele sub mari presiuni ale comuniștilor.

Regele a fost depășit de situaţie, eforturile de a obţine sprijin din partea anglo-americanilor a fost zadarnic.

A făcut eforturi disperate, până la grevă regală, dar fără nici un folos.

În data de 30 decembrie 1947, s-a scris ultima pagină a domniei regelui Mihai. A fost obligat să semneze actul de abdicare.

Comuniștii au proclamat abolirea monarhiei și nașterea republicii populare.

Regele a părăsit țara și a întrat în umbră. Tot ce se spunea despre el, era că a predat țara rușilor și a fost oprimat din această cauză.

În exil s-a căsătorit cu prinţesa Ana de Bourbon-Parma cu care a avut cinci fete.

Sfârșitul comunismului a adus speranță exilatului rege. A revenit în țară, în anii ´90, dar fericirea nu a ținut prea mult.

Este întors din drumul spre Curtea de Argeș și forțat să se întoarcă la aeroport. Încă o lovitură pentru încercatul rege, dar nu avea să se sfârșească aici, doi ani mai târziu a avut parte de aceeași soartă. În 1997, regele Mihai și-a recăpătat cetățenia română și a putut reveni definitiv în România.

Ziua de 5 decembrie, 2017, intră în istoria României cu sfârșitul Regelui Mihai. O zi neagră pentru Casa Regală, o zi neagră pentru România. Este ziua în care se sfârșește cu adevărat monarhia în România. Ultimul suveran al României moare la Aubonne, Elveția.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu