Primul compozitor român în patrimoniul cultural universal

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

La întrebarea, cine este cel mai mare compozitor român? Câți dintre noi am răspunde George Enescu! Da, pentru că el este primul compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural universal.

Este cel care, parafrazându-l, și-a slujit ţara cu armele sale: pana, vioara şi bagheta.

George Enescu era un geniu, un spirit liber. Iubea natura, cântecul  păsărilor și acordurile wagneriene. Unind toate acestea  și multă muncă l-au dus pe culmile succesului alături de mari compozitori ai lumii.

Un caracter desăvârșit cu o conștiință acerbă, marele compozitor își găsea liniștea doar achitându-se față de conștiința sa.

George Enescu s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni – Vârnav din județul Botoșani.

Încă din copilărie a fost atras de muzică. Studiază Conservatorul din Viena, își continuă studiile la Conservatorul din Paris, iar la doar 17 ani a debutat cu Poema română. Compoziția a fost atât de impresionantă încât a  intrat în istoria muzicii românești ca prima operă românească cu adevărat „națională, dar nu era destul pentru Enescu, muzica visată de el era mult mai ,,înaltă”.

Enescu spunea: „În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”

A compus Cvartete, Sonate, Suite, Muzică pentru pian, Muzică pentru cameră, Muzică pentru orchestră, dar cele mai cunoscute sunt  Rapsodia română nr. 1 și Rapsodia română nr. 2. Aceste Rapsodii i-au adus recunoașterea pe plan internațional.

O caracteristică a poporului român, este tristețea și mereu se relevă în muzica țării noastre. O continuă visare, un dor nestăvilit pătrunde chiar și în momentele cele mai fericite. Toate acestea vibrează în acordurile lui Enescu.

Chiar dacă studia în străinătate, susținea concerte în toată Europa și avea un succes răsunător, George Enescu nu uita de Romănia. A ales să rămână în țară, să le ,,bandajezee”  rănile cu muzica sa răniților, să sprijine tinerii muzicieni.

La instaurarea comunismului, marele compozitor a fost îndepărtat de țară. Comuniștii i-au luat tot și Enescu a plecat la Paris, orașul fără de care nu putea trăi.

Pe 4 mai, 1955 portativul lui Enescu, cel mai mare compozitor român își cântă ultima notă.

,,Dacă n-ar exista minunatul ei ecou pacificator, purificator, muzica ar fi o absurdă înșiruire de sunete.” George Enescu

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Distribuie.

Despre Autor

Lasa Un Comentariu